Thema New Financial Magazine: Pioniers in Praktijk

NFM Cover lente 2023

Pioniers in Praktijk. Dat is het thema van de lente-editie van het New Financial Magazine, een uitgave van de stichting New Financial Forum. Het themanummer is rijk gevuld met tal van indrukwekkende voorbeelden van pioniers die de nieuwe economie handen en voeten geven.

"Een diepe buiging voor alle pioniers die met hun voeten in de klei, met grote overtuiging en vastberadenheid bouwen aan een leefbare wereld voor jou en mij. Dit zijn de mensen die voorleven waar ze in geloven en die alternatieven aanreiken voor kapotte systemen. Zij zijn degenen die werk maken van een nieuwe economie en zijn  diep verbonden met de natuur. Dit zijn de mensen die de motor vormen van de Betekeniseconomie-beweging. Er zijn al onvoorstelbaar veel pioniers die ons met hun daden de weg wijzen. Het is de kunst om deze groeiende beweging zichtbaarder te maken. Daar wil het New Financial Magazine dolgraag een steentje aan bijdragen", aldus oprichter Willem Vreeswijk in zijn voorwoord.

In deze editie vraagt Kees Klomp aandacht voor de Vegan Cowboys, die echte zuivel produceren zonder dat er een koe aan te pas komt. Pionier Michael van Loenen van YouBeDo (hét ethisch alternatief voor Bol.com) geeft tips voor medepioniers en duurzame interieurstylist Iris van Asselt laat zien hoe het is om te leven in een klein duurzaam huis met kleine voetafdruk. Zeer praktisch voor al die mensen die verlangen naar een andere manier van wonen én samenleven.

Veel aandacht in deze editie voor de natuur. Ook in deze editie vertaalt wildernisgids Alan McSmith lessen uit de natuur naar onze moderne samenleving. Alan komt binnenkort naar Nederland. Na zijn succesvolle Nederland-tour in 2022, komt Alan in april 2023 opnieuw naar Nederland. Willem Vreeswijk (Stichting New Financial Forum) en Kees Dullemond (INSVER, Instituut Verduurzaming Verzekeringsbranche) hebben hem bereid gevonden op 13 april een exclusieve lezing te verzorgen op de bijzondere locatie De Groene Afslag te Laren. Een unieke kans om de wijsheid van Alan, al ruim dertig jaar wildernisgids in Afrika, te ervaren. Er zijn nog maar enkele plaatsen vrij. Inschrijven kan HIER.

Ook in deze lente-editie van het New Financial Magazine een essay van de Poolse journalist en politica Joanna Wis-Bielewicz. Zij laat zien hoe je een revolutie kunt beginnen in je eigen tuin: stop met tuinieren, bescherm de natuur en Tanja Abbas (stichting Free Forrest Foundation) vertelt over haar film Tree Talk die aansluit bij de oproep van Joanna: laat het land zichzelf helen; het is onze taak in dienst te staan ​​van het levensweb. Verder laat Nadine Maarhuis in deze editie pioniers aan het woord als ecoloog en filmmaker John D. Liu, Ad Vlems (medeoprichter ecodorp Boekel), boer Andres Jara en Helena Norberg-Hodge (Local Futures), spreekt Maarten van der Schaaf met Wouter Veer van Lenteland en pleit Henry Mentink voor een CAO van de aarde.

Graag wil het New Financial Forum een lans breken voor het werk van de stichting ALPA. Zij zet zich in om de longen van Europa te behouden voor nu en in de toekomst. Maar hier is ook financiële ondersteuning voor nodig, een investering in onze toekomst. Lees de oproep van Lars Veraart.

Last but nog least kijken we met fotograaf Jimmy Nelson (Before they pass away) naar de pioniers uit het verleden die met uitsterven worden bedreigd. Indrukwekkende foto’s met een urgente boodschap.

"Laat je inspireren door dit themanummer en ondersteun het groeiende aantal pioniers voor een betere wereld of nog beter: word zelf pionier in de wereld waarnaar we verlangen", aldus Willem in zijn voorwoord.