Marisa Lodewijks (Ingage): 'Het zal mijn tijd wel duren' funest bij AI

Marisa Lodewijks 2023 vanaf site

“AI vervangt geen mensen, maar hindert hen die niet met AI kunnen omgaan.” Aldus Marisa Lodewijks, directeur bij Ingage Franchise, in een blog op de website van De Hypotheekshop (een van de Ingage-formules).

Lodewijks: “Je houdt alleen waarde als bedrijf als je up-to-date blijft. Dat geldt zeker ook voor financiële advieskantoren. ‘Het zal mijn tijd wel duren’ komt een ondernemer duur te staan, is mijn overtuiging. AI niet integreren in je bedrijfsvoering betekent daling van de waarde van de onderneming.”

AI vervangt de financieel adviseur niet

Lodewijks: “Ik ben ervan overtuigd dat de rol van financieel adviseurs niet snel vervangen wordt door AI. Ik denk wel dat veel praktische, administratieve werkzaamheden aan grote veranderingen onderhevig zijn. Ik ken adviseurs die nu al ChatGPT een volledig gespreksverslag laten maken van een adviesgesprek op basis van steekwoorden. De adviseur hoeft het slechts na te kijken en eventueel wat aanpassingen de doen. ChatGPT schrijft niet alleen de e-mail, maar ook in de tone of voice die wordt gevraagd.

“Ik ervaar zelf ook al diverse voordelen. Het ontwikkelen van een PowerPointpresentatie gaat via AI in hoog tempo. Prachtige slides worden op mijn verzoek automatisch gegeneerd. Met indrukwekkende schema’s en visuele ondersteuning op basis van mijn data. Binnen enkele minuten! Daarnaast hoef ik niet langer dure bedrijfsfilms te laten maken. Ik kan gewoon optreden als een avatar, indien gewenst op mij lijkend, en nee, ik ben dan niet blauw! Met slechts enkele klikken maak je een digitale, realistische weergave van jezelf. Slechts enkele klikken in plaats van een dure studio inhuren!”